Strona główna Events - ACK Alternator Film Mistrzowie kina: Bulion i inne namiętności
kadr film Bulionkadr film Bulion

Organizator

DKF
DKF
Email
dkf@ug.edu.pl
Strona WWW
DKF MIŁOŚC BLONDYNKI
Bilet

Lokalizacja

Aula 1.43, Wydział Filologiczno-Historyczny
ul. Wita Stwosza 55, Kampus UG
Kategoria

Więcej informacji

Bilet
Kod QR

Data

lis 28 2024

Czas

18:30 - 21:00

Koszt

10-15 zł

Etykiety

Film

Mistrzowie kina: Bulion i inne namiętności

Dyskusyjny Klub Filmowy Miłość Blondynki, działający pod patronatem Uniwersytetu Gdańskiego zaprasza na cotygodniowe czwartkowe spotkania filmowe: prelekcja – pokaz – dyskusja. Pokazy filmowe dla wszystkich widzów ciekawych dobrego kina i dyskusji po seansie. Cho Do Kina – Kino Ludzie Pasja!

Mistrzowie kina: BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI 

La passion de Dodin Bouffant

Reżyseria: Tran Anh Hung

Występują: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire

Kraj produkcji: Francja

Rok produkcji: 2023

Język oryginalny: francuski

Gatunek: dramat

Czas trwania: 135 min.

MFF Cannes 2023 Nagroda dla Najlepszego Reżysera

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności” (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!

Dystrybucja Gutek film

  • 00

    dni

  • 00

    godzin

  • 00

    minut

  • 00

    sekund